„Deťom s rakovinou na kolesách“

Na legendárnom starom aute Škoda 1203 sme obehli toto leto známe hudobné festivaly. Naša roadshow s názvom „Deťom s rakovinou na kolesách“ odštartovala už 30. júna na festivale Topfest na letisku v Piešťanoch. Navštívili sme viacero veľkých letných podujatí vrátane Festivalu Grape, Pohoda či Žákovic Open s cieľom ísť medzi ľudí, búrať tabu a hovoriť nahlas nielen o detskej rakovine. Tento nápad, spojený aj s finančnou zbierkou, vznikol spontánne u jedného z rodičov po skúsenosti s týmto ochorením. Naše auto, staronová 1203-ka, symbolizuje našu pomoc detskej onkológii. Jej jedna polovica je v pôvodnom stave – síce pojazdná, no hrdzavá s dierami, tá druhá je nablýskaná, vynovená a príjemná. Ako symbol toho, čo vznikne z takto vyzbieraných peňazí. Tak ako sme vynovili jednu časť našej 1203-ky, plánujeme zrekonštruovať lôžkové oddelenie detskej onkológie.

 

„Išli sme medzi ľudí, aby sme šírili pozitívnu osvetu o deťoch, ktoré sa liečili alebo liečia na rakovinu. A tiež aby sme ukázali verejnosti, ako sa dá konkrétne a účelne pomáhať,“ hovorí Alexandra Kolenová, predsedníčka Správnej rady neziskovej organizácie Deťom s rakovinou n.o. a prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie DFNsP v Bratislave. Hlavným cieľom je osveta širokej verejnosti, mladých ľudí, aby prekonali strach a predsudky voči malým onkologickým pacientom. Naša neprehliadnuteľná 1203-ka bola zároveň informačným stánkom a tiež miestom verejnej finančnej zbierky. Každý, kto prispel ľubovoľnou čiastkou, dostal zlatú stužku – medzinárodný symbol boja s detskou rakovinou. Súčasťou bola aj malá výstava fotografií z detskej onkológie a výsledkov spolupráce neziskovej organizácie Deťom s rakovinou n.o. a Kliniky detskej hematológie a onkológie (KDHaO) Bratislava. Trasu našej letnej roadshow a všetky aktuality ste mohli sledovať na našom Facebooku, webovej stránke aj Instagrame. Fotogalériu z roadshow nájdete TU.

 

Nie len komfort, ale najmä bezpečie

Počas roadshow ste túto myšlienku podporili sumou 1501,10 €. Vyzbierané financie z nášho letného projektu „Deťom s rakovinou na kolesách“ použijeme na ďalšie zveľaďovanie prostredia, v ktorom sa deti na rakovinu liečia. Ich liečba je dlhodobá a náročná, veľký dôraz sa kladie na prísne hygienické štandardy a prístrojové vybavenie. Nejde len o komfort ťažko chorých detí, ale najmä o bezpečné prostredie, keďže hlavným nežiaducim účinkom liečby je takmer nulová imunita. „Našou prioritou je momentálne dobudovanie lôžkového oddelenia malých detí vo veku do osem rokov. Chýba tam veľmi podstatné filtrovanie vzduchu, klimatizácia, moderné prístrojové vybavenie a v niektorých izbách je potrebné zvýšiť hygienický štandard,“ vymenúva riaditeľka neziskovej organizácie Deťom s rakovinou n.o. Barbora Reismüllerová. Výmenu potrebujú aj nevyhovujúce dvere na izbách či pôvodné linoleum. S prestavbou by sa malo začať ešte tento rok.

 

Jedinečná Denná klinika už v prevádzke

Deťom s rakovinou n.o. spolu s klinikou detskej onkológie a DFNsP nedávno otvorili nové moderné pracovisko Dennej kliniky. Projekt, ktorý je na Slovensku jedinečným a na úrovni špičkových európskych kliník, už naplno využívajú pacienti v liečbe na jednodňové zákroky, kontroly a podávanie chemoterapie. Priestory spĺňajú vysoký hygienický aj zdravotnícky štandard a malé i väčšie deti sa tam cítia príjemne. Hlavnou výhodou denného stacionára je, že viaceré výkony, na ktoré bola doteraz potrebná hospitalizácia, sa vykonávajú práve tu a detskí pacienti tak môžu tráviť viac času v domácom prostredí s rodinou.

 

Festivaly, na ktorých ste nás v lete mohli stretnúť:

Topfest 30.6. – 1.7., Letisko Piešťany

Pohoda 6. – 8.7., Letisko Trenčín

Festival Verím Pane 19. – 20.7., Námestovo

Žákovic Open 21. – 22.7., Trenčianske Bohuslavice

Grape festival 2017 11. – 12.8., Letisko Piešťany

detom s rakovinou na kolesach