Placeholder

ONLINE TÝŽDEŇ DEŤOM S RAKOVINOU

Verejnosti známy a u pacientov s rodičmi veľmi obľúbený tradičný Týždeň deťom s rakovinou bude tento rok ONLINE.

Naša nezisková organizácia každoročne usporadúva v rámci svetového dňa detskej rakoviny špeciálny program pre detských pacientov na oddelení Kliniky detskej hematológie a onkológie na Kramároch pod  názvom Týždeň deťom s rakovinou. Počas tohto týždňa prichádzajú na oddelenie veľkých aj malých detí rôzni zaujímaví hostia, ktorí si pre deti a mladých na onkológii, pripravia pestrý program. Sú to herci, speváci, youtuberi, influenceri, športovci, detské zbory, súbory a veľa ďalších skvelých ľudí.

Tento rok mal byť už 5. ročník Týždňa deťom s rakovinou, situácia s koronavírusovou pandémiou nám však zmenila plány.  Naše bežné životy sme museli dať bokom a prispôsobiť sa niečomu novému. Museli sme obmedziť naše nákupy, stretávanie sa s priateľmi alebo návštevy spoločenských podujatí. Museli sme ostať v domoch alebo bytoch. Von môžeme chodiť jedine s rúškami na tvári. Toto všetko veľké množstvo ľudí vnímalo ako katastrofu. Samozrejme, ochorenie a ani opatrenia nesmieme brať na ľahkú váhu. Nariadenia treba rešpektovať a dodržiavať. Ale to, čo musíme dodržiavať my, nie je nič v porovnaní s tým, čo musia dodržiavať detskí pacienti a ich rodičia na onkológii. Presnejšie, jeden rodič.

Jedno z prísnych pravidiel, ktoré musela KDHaO zaviesť bolo to, že na oddelení smie byť s dieťaťom len jeden rodič. Deťom sa zrušila škola a spoločenské aktivity. Musia byť vo svojich izbách. Ani do herne sa teraz nechodí. A čo sa týka rúšok, pre ne to je samozrejmosť stále. Rúška boli súčasťou ich „outfitu“ ešte predtým ako sa vírus COVID-19 začal šíriť. Sú to však naši malí-veľkí hrdinovia a aj túto situáciu statočne zvládajú.

Aj preto sme si v kancelárii povedali, že sa nenecháme odradiť a o program pre deti sa postaráme! Takto vznikla myšlienka ONLINE Týždňa Deťom s rakovinou. Prostredníctvom videí chceme deti zabaviť a postarať sa o  rozptýlenie , ktoré si môžu užiť z pohodlia svojich izieb. Oslovili sme Bekima, Fera Joke, Simu Martausovú, Červené nosy, Mirku Luberdovú, Viktora Bielika, hercov seriálu Jenny a ďalších, ktorí si pre deti pripravili video program. Budeme spievať, tancovať, cvičiť, smiať sa a veľa ďalšieho!

Výhodou ONLINE Týždňa je to, že jeho súčasťou môžu byť nielen naši pacienti, ktorým je program  venovaný, ale aj vy všetci – verejnosť. Na našom Instagrame a Facebooku budeme od pondelka 4. mája pridávať všetky informácie a zverejňovať videá od hostí. Veríme, že vďaka ONLINE Týždňu DSR  našich pacientov zabavíme aj keď nemôžeme byť priamo s nimi.

 

Ako nám v čase COVID-19 môžete pomôcť?

Na našom webe máme zverejnené všetky typy pomoci.

Okrem iného sa veľmi potešíme, ak nás navštívite na našich sociálnych sieťach – Instagram, Facebook, LinkedIn, YouTube. Pravidelne sa s vami delíme o príspevky zo života našej neziskovky a oddelenia. Váš follow, like, zdieľanie či označenie nás poteší.

Ďakujeme za vašu podporu a pozývame vás stať sa súčasťou prvého ONLINE Týždňa Deťom s rakovinou v histórii KDHaO.

 

Nicol Rácová

Deťom s rakovinou n.o.